27 juli 2007

So far so good

Ecuador is het op 1 na kleinste land van latijns amerika, maar met een enorme biodiversiteit. Het land is verdeeld in 4 delen: + de costa in het westen + de andes in het centrum + de amazonia in het oosten + de galapagos eilanden.
We zullen onze zes weken dus nodig hebben.
Wij zijn nu in Quito voor een cursus Spaans, maar proberen natuurlijk ook wat op te steken van de cultuur in een stad die door de Unesco is uitgeroepen tot werelderfgoed in 1978. Onze leraar Santiago 'Santi' geeft tijdens zijn les tips om leuke plekjes te bezoeken. Quito is een verrassend grote stad met ongelooflijk mooie zichten op de vulkaantoppen. Het ligt op 2850 m hoogte, vlak bij de evenaar, hetgeen je wel voelt. Een kleine inspanning, zoals een trap oplopen, is al vermoeiend.
Het panorama vanop het terras van ons hotel is schitterend. Het hotel is gelegen in het historische centrum, met het presidentieel paleis op de plaza grande, en vele andere historische gebouwen. Eentje zijn we gisteren een beetje verplicht gaan bezoeken, het monasterio de San Francisco. Het gaat over Franciscus de Assisie, maar dat zou ons normaal gezien nooit naar binnen lokken. Nee, het was een serieus onweer dat ons tot voorbij het loket van het monasterio dreef. Toch nog goed dat we het hebben gezien, want de kapel die ze nu aan het restaureren zijn (na een aardbeving lang geleden) is een pareltje. Het museum geeft uit op die kapel, vooral het plekje waar de priesters de vespers zongen ademde de sfeer van die tijd.
IN het noorden van de stad ligt een heel ander soort Quito, namelijk het moderne stadsgedeelte. Helemaal niet zo interessant, vonden wij. Het wordt niet voor niets Gringo Town genoemd. We bezochten er wel la casa de la cultura ecuadoriana, waarin el museo del banco central gehuisvest is. Hier vind je de grootste collectie Ecuadoriaanse kunst. Keramiek daterend van 1200 v CHr. tot 1534, maar ook gouden decoratieve stukken waar menige goudsmid inspiratie zou kunnen opdoen.
Santi nam ons bij wijze van les ook mee uit lunchen en zo kwamen we in een cafeteria terecht, een piepklein restaurantje aan een gerenoveerd pleintje vlakbij het hotel. We aten er een heerlijke almuerza (lunch) -drie gangen- voor 1,5 USD per persoon, vers geperst sap inbegrepen.
We gingen ook met onze leraar spaans naar de markt om er de namen van fruit en groenten te leren. Fruit dat we niet kennen, en waarvan vaak enkel het sap wordt gebruikt. In het hotel is er dan ook dagelijks een helehoop versgeperst fruitsap bij het ontbijt. Yummie.

Geen opmerkingen: