22 november 2007

La Rioja






Over La Rioja kunnen we kort zijn: het was er heet heet heet, en tussen 13 en 18 uur sluit iedereen zich op in huis, met de airco vollen bak. We kwamen er toe in een weekend en dat maakte de zaak alleen maar erger. Nergens een wasserij te vinden die open was, de post gesloten en de douane (we zaten nog steeds met dat pakketje om naar België te versturen) werkt in La Rioja enkel op dinsdag en vrijdagvoormiddag. Dan maar wachten tot dinsdagochtend en de tijd ondertussen doden met de uitgebreide weekendeditie van Clarin, een van de twee nationale kranten in Argentinië, en een bezoek aan Talampaya Parque Naccional. In dat Nationale Park was het zo mogelijk nog heter: 40 graden op de middag. De gids vertelde dat het nog heter kan: "kom over een maand maar eens terug, dan krijgen we hier pieken van 48 graden". Nee bedankt.
In het park veel spectaculaire beelden. Ook hele bijzondere planten en dieren. We konden een foto maken van een vos, zagen heel hoog enkele condors cirkelen, en zagen 'groene' bomen. En met groen bedoel ik dat zowel de stam, de takken als de bladeren groen zagen. Blijkbaar gebeurt de fotosynthese bij dit soort bomen niet enkel in het blad, maar ook in de takken en de stam. Maar het mooist vonden we toch de imposante rode rotsformaties, door tijd, wind en water zodanig gepolijst dat je er vanop een afstand allerlei figuren in kan zien. We zagen een kathedraal, een monnik en een puma... in steen.
Op dinsdag raakten we eindelijk onze post kwijt - nu versturen we echt niks niks niks meer vanuit Zuid-Amerika - en daarna was het koersen naar de Terminal, waar we de bus op moesten voor een ritje van 10 uur naar Mendoza. Die Terminal is trouwens een pareltje: hij werd begin 2007 geopend.

18 november 2007

TO BLOG OR NOT TO BLOG

Jullie genieten van deze weblog? Wel, we zijn bijlange niet de enige die foto's en tekst toevertrouwen aan het www. Hieronder volgt een lijstje van weblogs van mensen die we tijdens deze reis hebben leren kennen. Niet overtuigd? Wel, op sommige van die blogs staan roddels over ons, soms ook foto's.

www.getjealous.com/latinamericanadventure
Debbie uit Londen had een drukke baan als rechter gespecialiseerd in kinderrechten, maar nu is ze niet meer uit Bolivië weg te krijgen. Ze trok een tiental dagen met ons mee door Ecuador en Peru, maar ik vrees dat ze een lokale gids aan de haak geslaan heeft want haar reisritme heeft een serieuze deuk gekregen.


www.lykkewijnand.waarbenjij.nu

We ontmoetten Lykke en Wijnand uit Utrecht voor het eerst in Sucre, Bolivië. We verbleven er in hetzelfde hotel. Een maandje later zagen we hen opnieuw in Salta, Argentinië, waar ze in het bed van oude bekende Horatio (Couchsurfinghost) sliepen.


www.npl.waarbenjij.nu

Nicole uit Nederland is al jaren gebeten door de reismicrobe. Nu trekt ze een jaartje alleen door Zuid-Amerika. We zagen haar voor het eerst op 24 juli in Hotel Secret Garden in Quito. Daarna liep ze ons nog enkele keren tegen het lijf in Ecuador en Peru.

www.guzzigalore.nl
Paul was een freelance journalist uit Amsterdam, trok twee jaar van noord naar zuid door Amerika met een Moto Guzzi, maar bleef plakken in Bolivië. Wij ontmoetten hem in ons hotel in Sucre de dag nadat hij een artikel over Ché Guevarra voor Humo had geschreven. Op z'n site kan je het artikel downloaden.

http://craigandtanja.blogspot.com/
Craig uit Engeland en Tanja uit Duitsland zaten over de helft van hun jaartje rond de wereld toen wij er net aan begonnen. In hotel Secret Garden in Quito gaven ze ons een handvol tips ivm noord-Argentinië. Ordertussen zijn Craig en Tanja een container aan het inpakken en verhuizen ze eind dit jaar naar Australië.

www.neeltjepeeters.waarbenjij.nu
Neeltje is lerares in het lager onderwijs in Nederland, maar besliste begin dit jaar om te gaan trekken door Zuid-Amerika. Wij ontmoetten haar in Ecuador en sindsdien blijft ze ons volgen (of is het omgekeerd?). Op dit ogenblik studeert ze samen met Debbie (zie hoger) Spaans in Sucre, Bolivië.

http://www.travelblog.org/Bloggers/Ponce-De-Leon/
Matt en Chris uit de Verenigde Staten doen enkele maanden Zuid-Amerika bij wijze van huwelijksreis. Ze volgen ons al sinds Tilcara in Bolivië, waar we samen een dagtocht deden per paard/jeep/fiets, en als ik het goed heb komen ze nu net het internetcafé binnengelopen.

www.travelblog.org/Bloggers/rrruss/
Russ en Trish, beiden uit Engeland, wonen en werken al twee jaar in Salta, Argentinië. Russ gaf ons erg bruikbare tips over Noord-Argentinië en als we straks Oost-Europa willen gaan verkennen, kunnen we opnieuw bij hem terecht. Hij vertrekt namelijk eind dit jaar voor onbepaalde tijd naar... Polen, om er Engelse les te gaan geven.

Nu ik toch bezig ben: hieronder volgt nog een kort lijstje van weblogs die bijzonder nuttig bleken tijdens de voorbereiding van deze reis. Bedankt Erika, Nathalie, Ruben, Evelien en Jo!

www.bartenerikaopreis.blogspot.com
Mijn ex collega Erika bij VTM reisde vorig jaar samen met haar vriend door Argentinië, Bolivië en Chili. Het blijft grappig om zelfs nu nog naar de site te kijken en vast te stellen dat ze soms precies dezelfde indrukken opdeden als wij.

www.global-challenge.be
Ruben en Katrien reisden een jaar door Azië en Latijns-Amerika. De blog is helaas niet meer online. Ruben en Katrien wonen en werken in Hasselt en zijn zes maanden voor ons vertrek bij ons spaghetti komen eten. Die avond hebben ze ons ook bijzonder veel informatie gegeven.

http://home.versateladsl.be/travelweb/indexwereldreis.htm
Weblog van Jo en Evelien. Dit koppel reisde in 2006-2007 rond de wereld en deden exact dezelfde route als wij nu. Hun informatie bleek bijzonder nuttig. Zij logeerden vaak bij Servas hosts. Ondertussen hebben ze een kersverse baby. Proficiat!

JEANS



Onze laatste dag in Salta was ferm balen. We hadden alweer een hele verzameling spulletjes bij elkaar gesprokkeld en die drie kilo wilden we absoluut versturen voor we verder richting Mendoza zouden reizen. Maar de post, dat gaat niet vanzelf in Argentinië. Er zijn uiteraard de openingsuren (alles, ook de post, is hier dicht tussen 13 en 16 uur) maar er is ook de douane. Iemand heeft op een blauwe maandag de douane uitgevonden om toeristen te pesten die pakjes willen versturen naar België. Die douane is helaas op vrijdagnamiddag niet open. "Toch niet in dit postkantoor mijnheer, gaat u maar even naar de volgende wijk hier drie kilometer verderop, daar willen ze wel eens later werken." Maar ook daar gaf niemand thuis. Zelfs het hele postkantoor bleek gesloten. Dus wij met ons hele boeltje terug naar het busstation, waar we het in bewaring gaven tot we later die avond met een bus naar La Rioja zouden vertrekken.

Meestal eten we onze frustratie weg met een ijsje. Maar dat was nu niet genoeg. We liepen een Levis winkel binnen (de eerste in Latijns Amerika) en kwamen er terug buiten met allebei een jeans. Die hadden we namelijk thuisgelaten omdat jeans zogenaamd onhandig zou zijn op reis. Daar hadden we al na een weekje Ecuador spijt van.

Die laatste avond, een uurtje voor we op de nachtbus springen naar La Rioja, hebben we nog een gezellig uitje met Lykke en Wijnand uit Nederland, Horatio (onze Couchsurfing host) uit Argentinië en Russ en Trish uit Engeland (ook Couchsurfing hosts in Salta). Russ reserveert in het beste steakrestaurant van Salta. Het ziet er niet uit, zo'n klomp vlees op je bord, maar ik moet zeggen dat ik nog nooit zo'n lekkere steak heb gegeten.

Salta. Prachtige stad. Vriendelijke mensen. En de beste Argentijnse steaks.