06 oktober 2007

10 AM PIC


Ingrid maakt didactisch materiaal voor wiskunde. Zit weinig variatie in, maar wacht maar tot je haar uurrooster ziet!

Filmpjes voor TV Hasselt



Als alles goed gaat, komt er over een tweetal weken een korte reportage op TV Limburg. Het gaat over de bijdrage die Ingrid en ik hier in Abancay leveren . Wie niet kan wachten kan hier de premiere zien, zonder commentaarstem en titels weliswaar.

Ook zal er een kort item verschijnen over het werk van Stijn en Anneleen. Ook die reportage kan je hier bekijken.

02 oktober 2007

PIC OF THE DAY


Klaar om op te treden op het dorpsfeest in Tamburco.

Alle begin is moeilijk...



Het komt er aan, die staart, maar voorlopig is het nog een beetje behelpen!

Tamburco





Tamburco is een gemeente net buiten Abancay. Het ligt een kilometer of vijf de bergen in. Het leven is er stil blijven staan. Maar hier gaan de mensen van Tarpurisunchis een nieuwe school bouwen. Het huurcontract in het bestaande schooltje werd niet meer verlengd omdat het gebouw de meer dan honderd kinderen niet meer verwerken kon.
We gaan enkele keren op bezoek op de werf. Hier ontmoeten we ook de schattige kinderen van de opzichter Ricardo. Ricardo bewaakt onder andere de adobe bouwstenen, dat zijn 'bak'stenen op basis van modder, stro en water. Er komt nog een beschermlaag overheen op basis van klei, water, een natuurlijk lijmmiddel en mensenhaar. In juli en september zijn hier twee keer een groep Vlaamse bouwkampers komen werken: stenen verslepen, dakpannen aandragen... Zeer aan de rug voor het goede doel, het kan allemaal. Het eerste werd mee georganiseerd door 'Domus Mundi' het tweede door de 'Bouworde'.

Op het dorpspleintje belanden we toevallig midden in een dorpsfeest (feesten doen ze hier op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag: op zondag zijn veel mannen te dronken om te feesten). De kinderen zien er prachtig uit.

01 oktober 2007

De vergeten stad Abancay







We amuseren ons best in dit stadje. De weinige toeristen die je hier ziet, zijn op doorreis naar Cusco en blijven hier maar voor 1 of 2 dagen. Maar dit is het echte Peruviaanse leven. Op de foto's zie je het zicht vanuit onze kamer (vanuit het bed, eigenlijk), vanop het terras, en het straatbeeld voor het appartement.

Eén keer per week verzamelen alle campesino's uit de wijde omgeving in het stadje van 75.000 inwoners. Abancay wordt dan omgetoverd in een grote 'feria', een markt waar alle boeren hun waar komen aanprijzen: van mais over honing en avocado's tot kippen en ander levend of dood vee. Op de markt wringen veel kinderen zich in bochten met een kruiwagen. Veel bezoekers maken gebruik van die kruiwagens om hun tassen vol groenten tot bij de bus te brengen, en de kinderen verdienen op die manier een centje bij.

30 september 2007

PIC OF THE DAY


Plots komt er een cirkel rond de zon. Iedereen stormt naar het dak van de school. Deze foto komt van een Duitse vrijwilligster, die een maand op Tarpurisunchis heeft gewerkt aan haar eindwerk.