17 april 2008

AFSCHEID VAN CAMBODJA




Het voordeel van een maand Cambodia is dat je helemaal vergeet dat het in een ander deel van de wereld ondertussen Pasen-met-sneeuw is geweest. Dit land kent geen Pasen, en al zeker geen sneeuw. Eigenlijk zijn Ingrid en ik nooit verder van de Westerse wereld geweest als nu, al komt India dicht in de buurt. De cultuur, het klimaat, het verkeer en de voeding zijn 180 graden anders. Dit land en haar bevolking is murw geslagen door de Rode Khmer. Deze generatie (en ook nog de volgende vrees ik) staat getraumatiseerd toe te kijken naar een ontwikkelingsland pur sang en weet niet van aanpakken.
Toch vond ik na lang zoeken twee aanknopingspunten met het Westen: gsm's en dollars. Iedereen heeft een gsm, en met dollars kan je alles kopen. Hier, net zoals elders in de wereld, stijgen de prijzen van voedsel en vastgoed elke dag (correctie: de premier heeft net de prijs van de rijst geblokkeerd. Over twee maand zijn er verkiezingen, vandaar). Money rules the world. Period.

Misschien een derde aanknopingspunt. De Lexus. Die luxejeep zie je hier opvallend veel. De praal en pracht van die auto steekt schril af tegen de armoede langs de straat. Aan een spoorweg staan houten barakjes op het spoor. Hier wonen families in erbarmelijke omstandigheden. Ze hebben een gsm, maar geen bed. Als de trein komt, verschuiven ze de huisjes. Even later: een Lexus rijdt over de spoorweg. Deze familie heeft nooit geld van de man in de Lexus gekregen. Nochtans wordt de man in de Lexus betaald door een NGO, een niet gouvernementele organisatie.

Cambodia wordt ook wel NGO country genoemd. Dat is niet gelogen: nergens op de wereld vind je zo veel NGO's als hier. Niemand weet precies hoe dat komt. Hebben de United Nations gereageerd uit schuldgevoel, omdat ze veel te laat de vuile was van Pol Pot zagen hangen? Of versassen ze al die miljoenen dollars uit schrik dat Cambodja anders gaat aankloppen bij buur en volgende economische grootmacht China?
Feit is dat veel van die Lexussen gefinancierd worden met geld uit Westerse landen. Dat geld is uiteraard slecht besteed: een kapitalistische vorm van corruptie. "Zaakvoerder in goede werken", ze kunnen er hier een naamkaartje met gouden randjes aan naaien. Honderd duizenden dollars verdwijnen handig in prive handen via gemanipuleerde rapporten die jaar na jaar aansturen op nieuw en vers geld. Dit soort praktijken wordt af en toe aangeklaagd door journalisten die hun nek durven uit steken. Vorige week nog las ik een vernietigend artikel in een Amerikaanse krant. De hoofdredacteur van Equity tv toonde het me. Het is wraakroepend dat deze wantoestanden bestaan, want in het verre Europa zijn er potverdorie wel hardwerkende mensen die in vertrouwen geld geven aan al die zogenaamde 'werken voor het goede doel'.

Ik begin te denken dat je dan maar beter kleinschalige NGO's kan steunen, zoals Tarpurisunchis in Abancay (zie ons vrijwilligerswerk in Peru). Dat geld wordt heel wat beter besteed.
Of waarom niet gewoon zaken doen in ontwikkelingslanden, ongegeneerd geld verdienen zonder die dekmantel van NGO. Een echt bedrijf runnen: dat is wat Jos hier doet. Of mijn nonkel in India. Zij zetten mensen aan het werk en laten de economie draaien. Chapeau voor dit soort initiatieven. Ik zou het allemaal niet aankunnen. Wie hier in Cambodja zaken komt doen, moet leren omgaan met diepgewortelde corruptie. In de administratie is het personeel per definitie drie keer ingeschreven. Een keer onder de echte naam, en twee keer onder een fictieve naam. Het loon (3 x 50 USD) komt uiteindelijk allemaal op de rekening van die ene werknemer terecht. Dit gefoetel maakt dat officiele cijfers totaal niet meer stroken met de werkelijkheid. Nog een voorbeeld: zodra je hier meer dan 1 uur per maand officieel werk hebt, verdwijn je van de werkloosheids statistieken...

Corruptie. Mijn maag draait al om als ik politie-agenten bromfietsers zie tegenhouden die geen helm dragen. De helm is verplicht, maar niemand trekt zich daar iets van aan. Ook die agent niet die je aan de kant zet. Maar hij wil gewoon zijn 1 dollarbiljet ontvangen om aan zijn salaris van 90 USD per maand toe te voegen. Daarna mag je weer gewoon door rijden. Een onzekere toekomst tegemoet...

Maar ik wil geen oordeel vellen over dit land. Een maand is te kort, mijn indrukken te fragmentarisch. Weet dat Cambodja veel te bieden heeft. Prachtig en lekker waren de stranden van Sihanoukville, de Fish Amok, de mango's en de tempels van Angkor. En Jos en Phanith uiteraard. Bedankt allebei, jullie hebben ons fantastisch goed opgevangen!

14 april 2008

TEMPELS VAN ANGKOR























Siem Reap heeft alles. Om te beginnen ligt het vlak bij de tempels van Angkor. Dankzij dit wereldwonder springen we zonder moeite 1.000 jaar terug in de tijd.
We kopen een driedagen pas en huren een tuktuk om ons van de ene tempel naar de andere te rijden - het hele terrein is meer dan 25 vierkante kilometer groot.

Op vrijdag en zaterdag bezoeken we het park van 5u30 tot 11u30, en op zondag - Khmer nieuwjaar - gaan we kijken tussen 16u00 en 19u00. De twee zonsopgangen zijn een succes, maar de zonsondergang op zondag wordt maar niks omdat het in de namiddag flink gaat onweren en we de rest van de dag met een dik pak grijze wolken zitten.

De meest gefotografeerde tempel is die van Angkor Wat. Die is ook echt wauwwww! Ik heb maar een flut toestelletje en zit jaloers naar mijn buren te kijken die de zonsopgang met fatsoenlijke digitale reflexcamera's vastleggen. Andere tempels die wij de moeite waard vinden zijn Bayon, Ta Prohm, Banteay Kdei en Preah Khan. Sommige zijn werkelijk weinig meer dan een stapel poreuze zandstenen op elkaar die een genadeloos gevecht leveren met de tropische flora er om heen, maar net dat verweerde geeft een bijzonder look aan de tempel.

We bestuderen vooraf een twintigtal pagina's noodzakelijke achtergrond over Angkor. Daaruit onthouden we vooral dat Angkor duizend jaar geleden de hoofdstad was van Cambodja en dat Angkor toen een kruispunt was van religieuze en handelsactiviteiten van heel Indochina. Op z'n hoogtepunt woonden er in Angkor 1 miljoen mensen. Je kan je dat nu nauweljiks voorstellen. Ook leren we onderscheid te maken tussen Hindu en Budha tempels. Dat verschil merk je in de architecturale aanpak en de afbeeldingen die gevels en plafonds sieren.
Niet alle tempels op het uitgestrekte terrein werden met evenveel gevoel voor detail afgewerkt als Angkor Wat. Daar val je - net als duizenden andere toeristen - van de ene verbazing in de andere. Dit is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld, en ik ben blij dat het niet in klatergoud is ingepakt zoals zovele tempels in Thailand of India.

Ander wonder van Siem Reap: je kan hier in de meeste hotels BVN ontvangen op satelliet, met een mix van tv programma's uit Belgie en Nederland. Voor het eerst sinds maanden kijken wij weer naar het TV1 journaal van 13u. Dat gaat live, dus zien wij het om 18 uur. Dankzij dit wonder van techniek maken wij moeiteloos een sprong van 6.000 kilometer naar het proces van Fourniret. Het nieuwe groen-witte decor kan niet verhullen dat Martine Tanghe een rimpel of twee ouder is.