21 juni 2008
10 AM PIC
Walthere en Marie hebben een uitnodiging op zak voor een huwelijksverjaardag die vanavond uitgebreid gevierd wordt in een Chateau op een uurtje rijden van St. Palais. Het zal er sjiek aan toe gaan en Marie stuurt Ingrid en Walt er op uit om een gepast kado te vinden. Hun zoektocht begint die ochtend in La Borne, een aangenaam dorpje met een vijftiental keramiekateliers.
19 juni 2008
LIMAL, BRUSSEL
56 kilo droog op de weegschaal. Dat is het totaal van onze bagage bij het inchecken in Dubai. Voor onze reisplannen in Europa hebben we niet eens de helft van die bagage nodig. Dus laten we een grote hoop achter bij Frieda en Fernand die op een kwartiertje rijden van de luchthaven wonen. Merci Frieda om ons in de luchthaven op te halen.
De overbodige bagage wordt netjes weggeborgen onder het goedkeurend oog van Bonnie, Clyde, Thelma en Louise, die er overigens (gelukkig maar) geen vette kluif in zien.
Het is die avond mooi weer. We aperitieven buiten en genieten later van een reeks heerlijke salades, fait par Fernand lui-meme. Afgaand op de smaak en de finesse en de afwerking moet hij ongetwijfeld urenlang het kookboek van de boerinnenbond hebben geraadpleegd. Chapeau!
De volgende ochtend, exact 14 uur na de landing in Belgie, begint mijn neus te lopen en mijn ogen te branden. Hooikoorts! Bienvenue en Belgique... Au revoir la Belgique! Wij zijn er van door, en stappen op de trein naar Frankrijk.
18 juni 2008
WINSTON CHURCHILL
En we gaan nog niet naar huis. Belange niet, belange niet.
We vliegen naar Brussel en blijven 1 nacht onder de radar bij vrienden in Brussel. Die houden er een eigenaardige hobby op na, in de vorm van Engelse Bulldogs. Op 12.000 meter hoogte - ergens boven Turkije - beloven we elkaar dat we het niet over de gelijkenissen met Winston Churchill zullen hebben. Geen misplaatste grappen straks, we logeren per slot van rekening bij Frida en Fernand, het vurigste koppel van Limal bij Brussel...
16 juni 2008
BURJ AL ARAB - DUBAI
Een laatste folieke en dan zijn we helemaal blut. We reserveren een afternoon tea in de Skyview Bar van de Burj Al Arab, een van de weinige zevensterrenhotels ter wereld http://www.burj-al-arab.com/. Hier geldt een dresscode die we niet in onze rugzak terugvinden. Dus leent Ingrid een paar hakschoentjes van Audrey en ga ik soldenshoppen in Dubai Outlet Mall. Aan mijn nagelnieuw outfitje van 60 euro zal het niet gelegen hebben, maar toen de dresscode manager mijn Victorinox bespeurde, gaf hij ons meteen een tafeltje aan het raam. Op de 27ste verdieping alstublieft.
Het eten is best ok, maar daar ga je uiteindelijk niet voor. Je gaat uiteindelijk om op een stoel te zitten waar Madonna en/of Elton John hun kont ook hebben geschuurd. Om in een lift te stappen waar Bill Gates en/of Steve Jobs ook duizelig van werden. Om een glimp op te vangen van een wereld die de jouwe niet is. De onze niet is.
Zo, dat was het voor Dubai. Het is niet een bijzonder mooie stad, maar wel een bijzonder interessante stad. Merci Luk voor de broederlijke gastvrijheid!
15 juni 2008
VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN
Jullie hebben onderhand lang genoeg gekeken naar Ingrid met lang haar en uitgestoken tong. Tijd voor Dubai.
Laten we meteen een mythe uit de weg ruimen: je went niet aan hitte. Wie uit West-Europa neerstrijkt in het Midden-Oosten, sluit zich tussen juli en oktober op. In kamers met airco. In auto's met airco. In vergaderzalen met airco.
Wie zich opsluit in Dubai, doet dat met klasse. De kamers hebben een vijfsterren afwerking, de auto's minstens een zescylinder motorisatie en de vergaderzalen koffiemadammen met tailleurs van Chanel.
We laten ons die luxe welgevallen. Onze gastheer voor de volgende dagen is Luk, broer van Ingrid. Hij geeft ons full access tot zijn flat en alles wat daarbij hoort: het mega zicht vanaf de 22ste verdieping op Dubai Marina, de met Libanese wijn en Libanees bier gevulde koelkast, de volledige reeks Friends op dvd, de gymzaal en een 25 meter buitenzwembad met gekoeld (!) water.
Luk heeft alle afleveringen van alle 10 seizoenen van 'Friends' minstens 1 keer gezien. Hij kan ganse dialogen parafraseren en wie hem bezig ziet, herkent trekjes van de mannelijke hoofdrolspelers Joey, Chandler en Ross. In de supermarkt verwijdert hij de stam van de broccoli voor hij hem laat wegen, omdat hij niet wil betalen voor wat hij niet eet. Maar aan de visstand van diezelfde supermarkt koopt hij de grootste en verste St. Jacobsvruchten en twee uur later verrast hij ons met een zelfgemaakte broccolimousse met gebakken St. Jacobsvruchten, afgewerkt met truffelolie. Classic Luk.
Dubai zelf dan. We zijn hier niet op het goede moment, ok, maar het is meer dan alleen maar de temperatuur die ons parten speelt. We hebben voortdurend het gevoel hier in een bouwwerf rond te lopen. Zover je kan kijken wordt er als gek gebouwd: wegen, metronetwerken, steden, meren, luchthavens, ziekenhuizen, filmstudios, hotels...
Hier met een GPS rondrijden heeft geen enkele zin, want de kaart van Dubai wordt
zowat elke maand hertekend. We huurden hier enkele dagen een auto en reden heel veel verkeerd, maar ook dat is niet erg, want je tankt hier voor een vijfde van de prijs van thuis.
Ik kan maar niet begrijpen wie al die investeringen betaalt. Hier moeten een paar werkelijk van de pot gerukte Sjeiks en Rulers achter zitten. Maar het is wel duidelijk dat het erop of eronder is. Ofwel komt de droom uit en staat hier effectief binnen een jaar (onder andere) een
Midden-Oosten versie van Universal Studios en een nieuwe luchthaven en s'werelds hoogste toren (700 meter) en s'werelds grootste shopping mall, ofwel zakt dit kaartenhuisje rond 2010 in elkaar, net zoals de beurscrash met al die internet-aandelen van enkele jaren geleden.
Luk en zijn vriendin Audrey tonen ons enkele shopping malls. We rijden voorbij het hoogste gebouw ter wereld (in aanbouw) en daarna rijden we zodanig verkeerd in Dubai Business Bay (ook een nieuwe ontwikkeling) dat we uiteindelijk midden in de Labour Camps belanden. Dit is het andere gezicht van Dubai: duizenden en duizenden arbeiders uit Pakistan, Bangladesh en India zitten als sardienen in een doosje samengepakt in werkkampen. Dit zijn heelder dorpen, blokkendozen waar uitsluitend mannen proberen geld bij elkaar te werken om hun gezin thuis een betere toekomst te kunnen bieden.
Ingrid en ik huren een auto en gaan op verkenning door de Emiraten. Dit is niet zo'n groot land. We rijden van west naar oost. Als we de constructiewerken achter ons laten wordt het landschap eentonig. Zand. Zand. Zand. Daarna klimt de weg en rijden we door het Hajar gebergte tot we aan het kuststadje Dibba aankomen. Dibba grenst aan Oman, we kunnen dus net zo goed even polshoogte nemen in een ander land. Verdomme, in Oman is het al even heet.
Vanaf Kibba volgen we de kustlijn (Golf of Oman) tot Kalba, en daarna rijden we over een spiksplinternieuwe weg (S116) terug naar Dubai. Ik hou ervan om de rijstroken te tellen. De S116 heeft er 3 in elke rijrichting, maar de E11 heeft er 6 in elke rijrichting en de E311 zelfs 7 (zeven!). Uiterst rechts rijden de Mitsubishi Lancers zoals wij, maar meer naar links stijgt de status. Uiterst links rijden Porshe Cayennes, Hummers en Volvo XC70 AWD's (maar dat is dan alleen omdat die laatste vooruit willen gaan).
We bezoeken ook enkele hotels. Hotels grenzen hier vaak aan shopping malls of aan een kantorencomplex. Op de benedenverdieping vind je veelal restaurantjes, koffiebarretjes en enkele haut-couture winkels. Je kan dus makkelijk uren slijten met window shopping en fotootjes maken van de prachtige architectuur. Wie houdt van indrustriebouw en-of hoogbouw, komt ogen te kort in Dubai.
Ons bezoekje aan het historische centrum valt een beetje tegen, niet alleen door de hitte, maar vooral omdat de verkopers in de Soukhs je niet met rust laten. Wie wil er nu een kilo vanillestokjes kopen, komaan zeg! En pal op de middag een taxirit versieren van het historische centrum naar een shopping mall twee kilometer verder is onbegonnen werk. We leggen dat stukje dus te voet af...
Geen bezoek aan Dubai volledig zonder deel te nemen aan een 'Desert Safari'. Dat komt neer op een off road tochtje door de woestijn in een Toyota Landcruiser. Het commerciele ligt er wat ons betreft te dik op (wil je een foto van een man met een valk, moet je betalen, wil je een foto van een man met een kameel, moet je betalen...) en de safari zelf lijkt meer op een wilde rally dan wel op een rustige exploratie door het zand. De tocht eindigt s'avonds met een barbeque in een aardig nagebootst bedoeinenkamp. De bbq wordt afgesloten met een optreden van een buikdanseres. Best een charmante poging om de sfeer er in te krijgen, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat dit meisje en haar buik een apart leven leiden. Er zit geen samenhang en zeker geen harmonie in haar dans. Ik word nog het meest betoverd door een gigantische sterrenkijker die op de maan staat gericht. Nooit eerder zag ik zo een helder maanlandschap.
Abonneren op:
Posts (Atom)