14 april 2008

TEMPELS VAN ANGKOR























Siem Reap heeft alles. Om te beginnen ligt het vlak bij de tempels van Angkor. Dankzij dit wereldwonder springen we zonder moeite 1.000 jaar terug in de tijd.
We kopen een driedagen pas en huren een tuktuk om ons van de ene tempel naar de andere te rijden - het hele terrein is meer dan 25 vierkante kilometer groot.

Op vrijdag en zaterdag bezoeken we het park van 5u30 tot 11u30, en op zondag - Khmer nieuwjaar - gaan we kijken tussen 16u00 en 19u00. De twee zonsopgangen zijn een succes, maar de zonsondergang op zondag wordt maar niks omdat het in de namiddag flink gaat onweren en we de rest van de dag met een dik pak grijze wolken zitten.

De meest gefotografeerde tempel is die van Angkor Wat. Die is ook echt wauwwww! Ik heb maar een flut toestelletje en zit jaloers naar mijn buren te kijken die de zonsopgang met fatsoenlijke digitale reflexcamera's vastleggen. Andere tempels die wij de moeite waard vinden zijn Bayon, Ta Prohm, Banteay Kdei en Preah Khan. Sommige zijn werkelijk weinig meer dan een stapel poreuze zandstenen op elkaar die een genadeloos gevecht leveren met de tropische flora er om heen, maar net dat verweerde geeft een bijzonder look aan de tempel.

We bestuderen vooraf een twintigtal pagina's noodzakelijke achtergrond over Angkor. Daaruit onthouden we vooral dat Angkor duizend jaar geleden de hoofdstad was van Cambodja en dat Angkor toen een kruispunt was van religieuze en handelsactiviteiten van heel Indochina. Op z'n hoogtepunt woonden er in Angkor 1 miljoen mensen. Je kan je dat nu nauweljiks voorstellen. Ook leren we onderscheid te maken tussen Hindu en Budha tempels. Dat verschil merk je in de architecturale aanpak en de afbeeldingen die gevels en plafonds sieren.
Niet alle tempels op het uitgestrekte terrein werden met evenveel gevoel voor detail afgewerkt als Angkor Wat. Daar val je - net als duizenden andere toeristen - van de ene verbazing in de andere. Dit is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld, en ik ben blij dat het niet in klatergoud is ingepakt zoals zovele tempels in Thailand of India.

Ander wonder van Siem Reap: je kan hier in de meeste hotels BVN ontvangen op satelliet, met een mix van tv programma's uit Belgie en Nederland. Voor het eerst sinds maanden kijken wij weer naar het TV1 journaal van 13u. Dat gaat live, dus zien wij het om 18 uur. Dankzij dit wonder van techniek maken wij moeiteloos een sprong van 6.000 kilometer naar het proces van Fourniret. Het nieuwe groen-witte decor kan niet verhullen dat Martine Tanghe een rimpel of twee ouder is.

1 opmerking:

Anoniem zei

Je kan elk moment VTM nieuws online bekijken op http://www.vtm.be/nieuws/index_bekijkonline.htm ;-).
Wij vonden Ankor ook formidabel en bezochten hem ook met een 3-dagen-pas.
Wij waren er in febr, juist voor de verzengende hitte, dit moet moordend zijn.
Grtz Jo V.