02 oktober 2007

Tamburco





Tamburco is een gemeente net buiten Abancay. Het ligt een kilometer of vijf de bergen in. Het leven is er stil blijven staan. Maar hier gaan de mensen van Tarpurisunchis een nieuwe school bouwen. Het huurcontract in het bestaande schooltje werd niet meer verlengd omdat het gebouw de meer dan honderd kinderen niet meer verwerken kon.
We gaan enkele keren op bezoek op de werf. Hier ontmoeten we ook de schattige kinderen van de opzichter Ricardo. Ricardo bewaakt onder andere de adobe bouwstenen, dat zijn 'bak'stenen op basis van modder, stro en water. Er komt nog een beschermlaag overheen op basis van klei, water, een natuurlijk lijmmiddel en mensenhaar. In juli en september zijn hier twee keer een groep Vlaamse bouwkampers komen werken: stenen verslepen, dakpannen aandragen... Zeer aan de rug voor het goede doel, het kan allemaal. Het eerste werd mee georganiseerd door 'Domus Mundi' het tweede door de 'Bouworde'.

Op het dorpspleintje belanden we toevallig midden in een dorpsfeest (feesten doen ze hier op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag: op zondag zijn veel mannen te dronken om te feesten). De kinderen zien er prachtig uit.

Geen opmerkingen: