23 oktober 2007

Copacabana aan het Titicacameer













Onze eerste stop in Bolivië is het schitterende Titicacameer. Dat meer is half zo groot als België, dus eigenlijk kan je bijna van een zee spreken, zo groot. De helft van het meer ligt in Peru, de andere helft in Bolivië. Aan de Peruviaanse kant zijn vooral de Ouros eilanden in trek - ze zijn volledig uit riet opgetrokken, maar wij kiezen voor een bezoek aan Copacabana en Isla del Sol aan Boliviaanse kant. Bolivië is het goedkoopste land in heel Zuid Amerika, en de toon wordt meteen gezet: we huren een kamer met een half en half uitzicht op het Titicacameer (zie foto) voor 4 euro per nacht. Niet slecht, maar de volgende twee nachten beslissen we toch diep in onze portemonnee te duiken en boeken we in het beste hotel in het dorpje. Van daaruit heb je een prachtig overzicht op het dorp en de ligging aan het meer (zie foto). We ontdekken het leven in Copacabana: de markt met de ondertussen bekende vleesstalletjes met vliegen, de prachtige kerk en de zegening van de auto´s. Een priester opent de motorkap van oude Toyota Corolla´s van 20 jaar oud, en na een kort in de naam van de vader, de zoon en de heilige geest amen zit het onderhoud er voor het volgende jaar weer op. We vinden ook vrij snel onze weg naar allicht het beste restaurant, mét verwarming: we gaan er s`middags lunchen, s'avonds dineren en als het even kon zouden we er ook het ontbijt hebben genomen.
Om wat caloriën kwijt te spelen ondernemen we een wandeling van 20 kilometer tot Yampupata. We halen het net niet en strandden rond 17 uur en na 15 kilometer in Sicuani. Daar sluiten we een deal met een jongen die ons per boot wil terugbrengen naar het dorp. Maar daarover meer in een volgend bericht.
Ook beklimmen we na een fantastische dag op Isla Del Sol de Calvario van Copacabana. Dat is een kruisweg die eindigt op het hoogste punt van Copacabana (3.966 meter). Vermoeiend, maar we krijgen er een prachtige zonsondergang kado.

Geen opmerkingen: