31 oktober 2007

Potosi boven de grond






Bovengronds is Potosi al niet veel beter. Als we toekomen na een lange busrit vanuit Sucre, begint het plots te stortregenen. De kamer van het eerste hotel waar de taxichauffeur ons het slechte weer in stuurt, bevalt wel, maar we zijn niet van plan 25 euro per nacht te geven aan een kamer in dit vergeten gat. Het tweede hotel waar we informeren heeft geen warm water s'avonds, dus daar bedanken we ook voor. In het derde hotel, we zijn ondertussen flink nat geworden, vragen ze zowaar 100 euro per nacht voor de kamer. Snel naar buiten. In het vierde hotel boeken we uiteindelijk een kamer op het gelijkvloers. Niet meteen een voltreffer, maar we zijn het even beu om te zoeken in dit rotweer.
De volgende dag, terwijl ik diep in de mijn de inventaris opmaak van mijn leven, slaagt Ingrid er in een veel beter hotel te vinden aan een prima prijs. Die namiddag verhuizen we en gaan op verkenning in het stadje. We treffen een prachtig maar verlaten hotel aan. De deur staat open. Binnen staat de conciërge ons te woord. Dit was ooit het sjiekste hotel van Potosi. Hij aanschouwde hoe meer dan twintig jaar lang de fine fleur van Bolivië hier grote sier kwam maken. Nu is hij alleen in het hotel, waakt over lege kamers en wacht tot een legertje metsers, vloerders, electriciens en dies meer de restauratie zal voltooien. Eind 2008 zou het gebouw terug in ere hersteld zijn. Hij voert ons door de lege vertrekken, vertelt over de balzaal, het salon, de keukens... We zien door zijn bril het hele hotel weer opleven, en worden voorwaar even stil bij het aanschouwen van wat ooit het zwembad was van het hotel. Hoe is het mogelijk dat dit alles zo in verval is geraakt, vragen we ons samen met de enig overgebleven werknemer van het hotel af.
Die avond spreken we af met Neeltje, een Nederlands meisje die we eigenlijk al sinds Ecuador kennen. Zij verbleef in het allereerste hotel van onze reis, en we maken plannen bij een smakeloze pizza om samen doorheen de Salar de Uyuni te trekken. Benieuwd of dat een highlight zal worden.

Geen opmerkingen: