26 november 2007

Op excursie met Peter


Normaal gezien hebben we het niet zo staan op georganiseerde excursies, maar als je vanuit Mendoza in één dag de hele route naar Chili en terug wil doen én ook nog eens wil halt houden op de meest interessante plekjes (zie vorige input), dan ben je niks met de lijnbus. Dus doen we het maar met een agentschap en daar zijn we nu eens niet rouwig om, omdat we Peter op die bus hebben leren kennen: een bijzonder prettige Nederlander. Hij woont eigenlijk nog maar de helft van de tijd in Amsterdam. Vijf maanden verblijft hij op zijn flat in Parijs. En één maand per jaar komt hij naar Argentinië. Hij raakte enkele jaren geleden verliefd op het land, met name op Buenos Aires, en huurt telkens opnieuw gedurende een maand een flatje in de hoofdstad.
Peter is kunsthandelaar, maar dan eentje zonder winkel in Parijs, Amsterdam of waar dan ook. Hij is gespecialiseerd in Chinees porcelein tussen de zeventiende en de negentiende eeuw. In dat verband schuimt hij de Sothebys en andere veilinghuizen van deze wereld af. Daar zoekt hij naar ultieme zeldzame objecten. Hij heeft enkele vaste en superrijke klanten die hijzelf maniakale verzamelaars van porcelein noemt, op het randje van de waanzin. Hij is het soort man dat een vlucht boekt naar New York, gaat bieden op een interessant voorwerp dat ginds geveild wordt, en die sportief en zonder veel ongenoegen met lege handen terugkeert als blijkt dat enkele sjeiks de waarde van het voorwerp net als hem goed hadden ingeschat. En meestal bieden die heren al snel 10.000 USD meer dan hij ooit zou willen uitgeven.
Gelachen dat we hebben met zijn verhalen over zijn kampeertochten in de Nationale Parken in de Verenigde Staten! Peter, wij kunnen haast niet meer wachten tot jij ons eens zal rondleiden in Parijs...

Geen opmerkingen: