15 januari 2008

BAY OF ISLANDS






We rijden verder naar het noorden en slaan onze spiksplinternieuwe tent op op een camping in de Bay of Islands. Een hele pittoreske omgeving, die voor het eerst in de geschriften opduikt nadat kapitein Cook dit snoer van kleine eilanden begin 18de eeuw ontdekt. Toen leefden er al grote groepen Maori boeren. Die Maori vormen de indigene bevolking van Nieuw Zeeland en tijdens een rondleiding in het Auckland Museum eerder vandaag leren we dat die zich hier pas 600 jaar geleden zijn komen settelen vanuit de Polynesische eilanden. Daarvoor was Nieuw Zeeland onbewoond.
In Nieuw Zeeland ben je nooit ver van water verwijderd. Maar ik vermoed dat zoiets geldt voor elk eiland. Het lijkt op het eerste zicht ook een beetje op Wales bij heel mooi weer. Maar de fauna en flora die je hier in Nieuw Zeeland ziet, is natuurlijk helemaal anders dan wat wij in Europa gewoon zijn. Omdat vogels hier nooit een natuurlijke vijand hebben gehad, zijn er op dit eiland bijvoorbeeld erg veel vogelsoorten die niet kunnen vliegen. De Kiwi is er zo eentje.
We reserveren in die Bay of Islands ook een daguitstap per boot. Vroeger toen er nog geen toerisme was, moest een speciaal bootje elke dag al die eilandjes aandoen om er de melk te gaan ophalen. Dat noemde men de 'Cream Tour' en die naam wordt ook vandaag nog door de oudere generatie gebruikt.
Wij doen een variante op de originele Cream Tour. Met een zeilboot varen we tot waar de wind ons brengt en tussendoor gaan we ook op zoek naar dolfijnen. We hebben geluk en komen midden tussen een groepje van een 40 tal dolfijnen terecht. De volwassen exemplaren kunnen tot 4 meter groot worden. Wij zien enkele baby's en dat is op zich slecht nieuws, want als er baby's in de kudde zijn, mogen de toeristen er niet tussen zwemmen. Dat zou de moeder onrustig maken. We bekijken al dat moois dus maar vanop het dek van onze catamaran. Later die dag gaan we een beetje zwemmen in een afgelegen baai terwijl de kapitein een lunch klaarmaakt op de boot. Al bij al een heerlijke en zonovergoten dag, die we afsluiten met een capuchino zoals we hem nog nooit gezien hebben.

1 opmerking:

Anoniem zei

gaaf, om zo regelmatig jullie belevenissen te kunnen volgen. Evelien had die pinguins ook graag gezien.