29 januari 2008

ZUIDEILAND, MARLBOROUGH SOUNDS









Wellington heeft 32 verkeerslichten. Het eerste werd in 1987 in gebruik genomen. Lalita weet dat allemaal. En de boot naar het Zuideiland vertrekt om 14h15 en doet drie uur over de tocht naar Picton.
Het laatste uur varen we door de Marlborough Sounds, een prachtig landschap met versnipperde eilandjes en schiereilandjes. Hier hing ooit het Zuideiland vast aan het Noordeiland.
In Picton beginnen we aan een van de '10 Great Walks' van Nieuw Zeeland: de Queen Charlotte track. We gaan vier dagen trampen door de bush. In Nieuw Zeeland zeggen ze namelijk niet hiken maar trampen, niet forest maar bush. Maar de naam die je er aan geeft doet er niet toe, het blijven dezelfde kilometers.
71 kilometer in dit geval, af te leggen in vier dagen. Lijkt best te doen, maar dit is geen vlak terrein: dagelijks moeten we een tot twee keer een hoogteverschil tot 330 meter overwinnen, van de top van een heuvel tot beneden in de baai en weer omhoog naar de volgende heuvel. Grote voordeel van deze track is dat je kan kiezen om je bagage met een watertaxi van het ene naar het andere punt te laten brengen. Hoera, geen zware rugzak met tent, slaapmatjes en slaapzakken te dragen!
De eerste twee dagen zijn relatief makkelijk omdat we elke dag maar 3 tot 4 uur te stappen hebben. Het weer gaat stilaan van zwaar bewolkt naar betrekkelijk zonnig.
De derde dag wordt een zware: 7 uur stappen en behoorlijk veel klimmen. Ingrid heeft overal pijn en ziet al dat stijgen en dalen helemaal niet meer zitten. Voor deze tocht rekende ze zichzelf nog bij de sportieve wandelaars, maar vanaf nu is daar de voorwaarde 'vlak terrein' aan toegevoegd.
Dag vier, met de finale in zicht, wordt het op de middag bijzonder warm. We stappen 6 uur en proberen zoveel mogelijk in de schaduw te blijven.
Overnachten doen we op campings met weinig meer dan een toilet en een kraantje. Douchen en eten kan gelukkig in poepsjieke lodges en resorts in de buurt.
Elke morgen worden we omstreeks 6 uur gewekt door een indrukwekkend vogelconcert. Nieuw Zeeland is een echt vogelland. Er zijn niet veel zoogdieren, maar des te meer vogelsoorten. Nadeel: kaka op de tent.
Onderweg komen we steeds dezelfde mensen tegen: iedereen begint aan Ship Cove (kapitein Cook zette hier in 1780 voor het eerst voet aan land) en eindigt in Anakiwa. Ook twee dartele Ierse meisjes barstensvol energie. "Die zijn ADHD voorbij", denkt Ingrid.

Geen opmerkingen: