22 februari 2008

SYDNEY














Een consultinggroep die wereldwijd actief is, heeft in 2007 een ranking opgesteld van de beste steden om in te leven, rekening houdend met de geboden levenskwaliteit. Op nummer 1 staat Zurich, op nummer 3 Vancouver, op nummer 5 Auckland en op nummer 9 Sydney. Omdat die nummer negen toch op onze route naar Bangkok ligt, besluiten we tien dagen de proef op de som te nemen:
Koffie: OK
Wijn: OK
Aaibaarheidsfactor: OK
En ga zo maar door. Sydney heeft het allemaal. De stad is natuurlijk bekend van het wereldberoemde Opera House en de Harbour Bridge. Maar ook de stranden maken deel uit van het panorama, denk maar aan de generiek van de jongerenreeks 'Home and Away', opgenomen op Palm Beach. Prachtige vogels fladderen van de Botanic Gardens over de haven tot Bondi beach. Ferries en treinen en bussen en trams rijgen heel dit uitgestrekte gebied met 4,3 miljoen inwoners aan elkaar tot een lappendeken waarin je urenlang van de ene ferrie op de andere kan hoppen. Als je de adembenemende skyline bekijkt, hou je het niet voor mogelijk dat hier in 1788 nog helemaal niks stond. Toen gaf kapitein Cook (ja, dezelfde Cook als die in Nieuw Zeeland) opdracht tot een eerste nederzetting. En voila, dik tweehonderd jaar later zijn er 14 Starbucksen in Sydney. Dat kan tellen qua expansie.
Een stad met veel water rondom is altijd aantrekkelijk en die is een troef die Sydney zeker in handen heeft. Er meren regelmatig 'cruiseliners' aan in Darling Harbour: toevallig liggen de twee grootste cruiseschepen ter wereld, de Queen Victoria en de Queen Elisabeth II, dit weekend in de haven.
James gaat de eerste twee dagen met ons op stap: op dag 1 wandelen we van Dee Why beach naar Long Reef Point waar Ingrid prachtige schelpen vindt en een Pelikaan gewillig voor ons poseert. James leert me 'bodysurfen', maar ik blijk toch niet zo handig om te springen met die hoge golven.
En op dag twee doen we een minitrip door Sydney centrum: Customs House (soort sjieke bibliotheek), Hyde Park, Chinatown, de kathedraal (waar over 150 dagen een internationaal religieus treffen voor jongeren zal plaatsvinden) en de Fish market. Die avond maakt Ingrid een lekkere haai klaar, gekocht op de de vismarkt.

Geen opmerkingen: