08 mei 2008

LUANG NAM THA








Na een lange en bijzonder woelige busrit (op de kermis in Hasselt moet je daar veel geld voor betalen) worden we ‘s avonds gedropt in het verlaten busstation van Luang Nam Tha. Een TukTuk brengt ons naar het centrum, waar we snel onze spullen droppen in een convenabel hotelletje zonder spinnen (en helaas zonder airco) en hongerig onze voeten onder tafel schuiven in een Indisch restaurant.
Luang Nam Tha ligt op minder dan 100 km van de grens met China. Veel Chinese toeristen dus, maar ook veel andere die hier terechtkomen omdat ze het Nationaal Park willen verkennen – kleine reisbureautjes organiseren trekkings in de bergen. Wij huren een brommer voor een dag (6 USD) en komen eerst terecht op de nieuwe weg die China verbindt met Thailand. Waw! Het beste stukje asfalt in Laos. Daarna rijden we het veld in, op zoek naar kleine dorpjes waar etnische minderheden wonen met bijzonder mooie klederdracht. We durven echter geen foto nemen van de vrouw die in de rivier haar was aan het doen is. Na een gewaagde oversteek over de rivier (zie foto) belanden we in de ‘Boatlanding Guesthouse’, waar we blijven plakken voor een fantastisch lekkere lunch. De guesthouse ligt langs de rivier en van hier uit kan je normaal de boot nemen tot de grens met Thailand, maar dat zal voor een andere keer zijn want het water in de rivier staat op z’n laagst. Daarna plannen we een snelbezoek aan het Nationaal Park, maar we rijden blijkbaar de verkeerde kant op want na een half uur komen we terecht in een gebied waar boeren hectaren en hectaren bos aan het afbranden zijn om er straks andere gewassen op te planten die hopelijk meer geld en vooral meer eten zullen opbrengen. Dit platbranden van bossen is een echte pest hier in Laos.We hopen dat de regering snel zal ingrijpen, want straks schiet er niks meer over van deze groene long.
De volgende dag nemen we de bus naar de meest noordelijke grensovergang tussen Laos en Thailand. We zijn al om 07u30 in het busstation want die uurregeling is iets heel bijzonder. De bus vertrekt normaal om 9 uur, maar als ze eerder vol zit, vertrekt ze eerder. Omgekeerd: een bus die (nog) niet vol zit, vertrekt soms uren later dan gepland. Veel mensen hangen hier dus uren rond in het station vooraleer de chauffeur zijn roestige bak start. Vandaar de pooltafel (zie foto): je kan maar beter je tijd nuttig besteden...

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat is het weer heerlijk om jullie verhalen te lezen.
Mooi, spannend , ongeloofelijk wat jullie hebben gezien.
Groetjes,
tot later, Frie