27 augustus 2007

Van Cuenca naar Guayaquil


De aanslag op onze dagrugzak was tot in de puntjes voorbereid. Maar er was weinig tijd om te gaan zitten filosoferen over de slechte mensen in dit land, want we moesten asap zorgen voor een nieuwe bril en een nieuw fototoestel. Terwijl Ingrid de aangifte doet bij de politie (is hij gepikt of zijt ge hem verloren, madammeke...) koop ik een bril (om het galapagos mirakel te kunnen zien) en een fototoestel (om wat ik zie te kunnen vastleggen voor de eeuwigheid). We kunnen verder.
Naar Guayaquil bijvoorbeeld. Onze vlucht naar Baltra, een van de Galapagos eilanden, vertrekt op zondag vanuit de grootste stad van Ecuador. De stad heeft een kwalijke reputatie, en we zijn maar wat blij dat we er voor 1 nacht terecht kunnen in Cassita Belga (www.casitabelga.be). Via Geert (reisleider Joker, ontmoet in Otavalo) hoorden we van dit hotel in Guayaquil. De inkomsten van deze kleine oase in die drukke drukke stad komen integraal ten goede aan diverse projecten ter plaatse waaronder een kleuterschooltje en een opvangcentrum voor terminaal zieke patiënten. Stichter en bezieler is priester Guy Mennen. Hij doet de mis op zondag in Borsbeek, maar vier maanden per jaar wordt hij gedetacheerd naar Ecuador, waar hij zich dus bezighoudt met deze projecten. Vandaag belooft hij ons op te pikken in de terminal terrestre (busterminal). Guy ontvangt ons met open armen, ook al heeft hij twee en een half uur (!) op ons gewacht. Hij vertelt ons op weg naar het hotel over de gemeenschap in België en de initiatieven die zij steunen. Lovenswaardig! We hebben een superavond in het hotel, ontmoeten er een leuke Vlaamse familie die met de drie zonen Ecuador komen verkennen, vermaken ons opperbest in de heetgestookte jaccuzzi en tegen dat we slapen gaan zijn we de nare ervaring van twee dagen geleden alweer (bijna) vergeten.
Zondagmorgen rijdt Henry met ons naar de luchthaven waar we al worden opgewacht door Wim van Galapagosnet, de Ecuadoriaanse maatschappij waar we de cruise naar de Galapagos hebben geboekt. Wim is de zoveelste Belg die hier is blijven plakken, hij runt samen met zijn vrouw een reisbureau en heeft vorig jaar de cameraploeg van Vlaanderen Vakantieland ondersteund in Ecuador.

Geen opmerkingen: