19 februari 2008

BANKS PENINSULA





We hebben nog een laatste dag te gaan, en die vullen we met een bezoek aan een schiereiland vlakbij Christchurch: Banks Peninsula. Centraal ligt het dorpje Akaroa, in vroeger tijden de enige franse enclave in Nieuw Zeeland. Nog steeds zijn straatnamen zowel in het engels als in het frans aangeduid. Maar verder weinig tekenen van frans vertoon hier. Of toch: aan de baai net buiten het dorp ligt een bowlingbaan en we ontmoeten er een buslading vol bejaarde toeristen uit Jersey die er een tornooi grasbowling spelen. Jersey is het grootste kanaaleiland uit de Noordzee en ligt op 22 km voor de Franse kust. Hoewel Engels er de officiele taal is, spreken de meesten ook Frans. Met een grappig accent, zo blijkt.
In de hele Banks Peninsula is er geen hostal meer vrij. We rijden via een pittoreske omweg (Le Bons Bay en Okains Bay) terug naar Christchurch, waar we inchecken in een backpacker gerund door een Japans/Nieuw Zeelands koppel. Ze sturen ons voor het avondeten naar Japans restaurant Osaka. Hier niets dan blije Japanse gezichten. Maar ook buiten dit restaurant valt het ons op: in Christchurch wonen bijzonder veel mensen van Aziatische komaf. Een goede voorbereiding voor wat de volgende vier maanden zal volgen...
De volgende dag leveren we onze auto in en gaan vier uur vroeger dan de vlucht naar de luchthaven. We hebben namelijk nog heel wat kampeerspullen waar we van af willen. For Sale: camping gear.
Mijn pogingen hebben weinig bijval. Christchurch is een kleine luchthaven en de enige toestellen die die voormiddag landen komen uit Tokyo en Singapore. Geen van de passagiers zit om kampeergerief verlegen. Dan maar een extra tas op het vliegtuig naar Sydney duwen.

Geen opmerkingen: